domingo, 3 de febrero de 2013

Molins a la memòria. El Molí de Closa a València / Miguel del Rey


Visualització del 1970 - hui arruïnat per la desídia, el vandalisme i la incompetència.

Moli de la Gàbia o de la Closa, al camí Vell de Picassent, situat davant del Tanatori municipal, és un dels vells molins que encara queden en peu del que va ser una de les majors hortes valencianes, la qual regava la sèquia de Favara, la més representativa de l'horta sud de la ciutat ja que envoltava a aquesta per la seva part occidental i meridional per estendre en un llarg i gruixut rectangle cap al sud al llarg de la carretera reial de Madrid pels pobles que existeixen al llarg d'ella. Així doncs aquesta horta s'estenia des de gairebé el riu Túria (a l'alçada del Jardí Botànic al carrer Quart) fins a la població d'Albal, amb més de vuit quilòmetres de llarg, i des Patraix fins a la Font de Sant Lluís ..

El molí es troba en el denominat Braç de la Gàbia, que partia de l'actual llit nou del riu Túria i arriba fins al Forn d'Alcedo. Braç del que ens queda una fragment que corre alineat a la façana nord del molí

Als voltants hi ha un partidor d'aigües i el pas del camí amb unes grans lloses de pedra calcària sobre el Bras de la la Gàbia. Podem veure també les restes d'una sebera que fins fa uns anys era recuperable.

El dit molí és part del conjunt patrimonial inclòs en la declaració de BIC del Tribunal de les Aigües, amb la declaració de Bé de Rellevància Local. El què no sé és perquè li serveix.

L'arquitectura de l'edifici és un conjunt de volums, possiblement originaris del segle XVII, on es poden veure fragments de fàbriques de maó amb tendeles de certa importància i amb possibles restes de cossos anteriors. L'estat de l'arquitectura és bastanta dolent, en particular els cossos meridionals, annexos al cos principal del molí; cossos que han sifrido un incendi fa poc temps i amenacen ruïna.
-------------------------------------------------------------------- 
Molinos en la memoria. El Molí de Closa en Valencia.
Vista de 1970 – hoy arruinado por la desidia el vandalismo y la incompetencia.

Moli de la Gàbia o de la Closa, en el Camino Viejo de Picassent, situado frente al Tanatorio municipal, es uno de los viejos molinos que aun quedan en pie de lo que fue una de las mayores huertas valencianas, la que regaba la acequia de Favara, la más representativa de la huerta sur de la ciudad pues envolvía a ésta por su parte occidental y meridional para extenderse en un largo y grueso rectángulo hacia el sur a lo largo de la carretera real de Madrid por los pueblos que existen a lo largo de ella. Así pues esta huerta se extendía desde casi el río Turia (a la altura del Jardín Botánico en la calle Quart) hasta la población de Albal, con más de ocho kilómetros de largo, y desde Patraix hasta la Fuente de San Luis..

El molino se encuentra en el denominado Braç de la Gàbia, que partía del actual cauce nuevo del río Turia y llega hasta el Forn d’Alcedo. Bras del que nos queda una fragmento que corre alineado a la fachada norte del molino

En las inmediaciones existe un partidor de aguas y el paso del camino con unas grandes losas de piedra caliza sobre el Bras de la la Gabia. Podemos ver también los restos de una sebera que hasta hace unos años era recuperable.

Dicho molino es parte del conjunto patrimonial incluido en la declaración de B.I.C. del Tribunal de las Aguas, con la declaración de Bien de Relevancia Local. Lo qué no sé es para que le sirve.

La arquitectura del edificio es un conjunto de volúmenes, posiblemente originarios del s XVII, donde se pueden ver fragmentos de fábricas de ladrillo con tendeles de cierta importancia y con posibles restos de cuerpos anteriores. El estado de la arquitectura es bastanta malo, en particular los cuerpos meridionales, anexos al cuerpo principal del molino; cuerpos que han sifrido un incendio hace poco tiempo y amenazan ruina.